02.04.2019

FRANTIŠEK ŠKVAŘIL

N o v á P a k a - 2. 4. 2019

Rozhovor Petra Čepka s Františkem Škvařilem, člověkem, který pomohl novopackému hokeji nejvíce.

Ot.: Jak a kdy jste začínal s ledním hokejem?

Odp.: S ledním hokejem jsem začínal v Lužanech na zatopené louce, později na rybníku u Kracíků.

Ot.: Jaké sporty jste dělal?

Odp.: Dá se říci, že téměř všechny. Ve škole v SZTŠ Hořice atletiku, odbíjenou a košíkovou. Na vojně vojenský dvanácti boj, především však hokej a fotbal.

Ot.: Co Vás zavedlo do Nové Paky?

Odp.: Do Nové Paky mně zavedl fotbal. V Lužanech jsem byl nejlepším žáčkem a jako střední útočník jsem dával hodně gólů. V dorosteneckém věku mě pan Jánský doporučil funkcionářům v Nové Pace. Pan Bílek, ekonom St. St. Jičín se mnou podepsal pracovní smlouvu o nástupu do zaměstnání s tím, že budu hrát za Novou Paku fotbal. To bylo v roce 1964. To znamenalo, že v 18 letech jsem si zahrál tenkrát v překrásném fotbalovém stadionu v Nové Pace, v derby proti Bělohradu. V začátcích mi nejvíc pomohli Míra Lenfeld, Milan Hrubý a Slávek Havlík.

Ot. Jaké jsou Vaše sportovní úspěchy a zejména hokejové?

Odp.: Ve vojenském dvanácti boji jsem byl druhý na přeboru Západního vojenského okruhu v Mariánských Lázních. Po odvelení do Nového Města n. Váhom jsem reprezentoval Duklu ve fotbale i hokeji. V hokeji jsem se sešel v útoku s Ivanem Chudomským z dorostu Tesly Pardubice a Milanem Skuhrou z dorostu Motoru České Budějovice. Dařilo se nám takovým způsobem, že o naší trojku požádal tenkrát druholigový Trenčín. Bohužel ani jednoho z nás z Okresní voj. správy neuvolnili.

Ot.: Sportu se věnujete celý život, co Vám dal?

Odp.: V kolektivním sportu je člověk povinen převzít odpovědnost i za druhé, kterým se momentálně nedaří. Nemůže hrát sobecky a s kolektivní vůlí jít za vítězstvím. Díky sportu jsem získal velké množství kamarádů a přátel a poznal mnoho různých charakterů.

Ot.: A co naopak Vy jemu? Člověk, když něco dostává, měl by to předávat dál?

Odp.: S tím nelze než souhlasit. Po ukončení hokejové kariery jsem začal trénovat žáčky, později dorostence. Pro zajímavost i bratry Cogany, Pavla Šmiku a mnoho dalších. Raději nebudu jmenovat, abych na někoho nezapomněl. Na celou dorosteneckou partu vzpomínám, protože jsme se stali přeborníky okresu. Bohužel s přibývajícími léty se přihlásila artróza a revmatismus a proto jsem přestal s trénováním.

Ot.: Vy a novopacký hokej - přibližte nám Vaše působení zde?

Odp.: Mám rád město Novou Paku, hokej i fotbal. Za fotbalem jsem do Paky přišel, ale v hokeji jsem byl lepší. Bohužel mě tehdejší trenér odmítl s tím, že fotbalisty nebere. To bylo pro mne obrovské zklamání, přesto na volání lužanské hokejové hvězdy Ládi Vícha z Lázní Bělohradu jsem neodpovídal. V Pace jsem hrál fotbal, chtěl jsem tam hrát i hokej. To se mi bohužel splnilo až ve 27 letech. Ironií je, že mně pak ten samý trenér honil až do mých 42 let, přesto na něj rád vzpomínám.

Ot.: V čem všem jste novopackému hokeji pomohl?

Odp.: To by měli posoudit jiní. Vždy jsem se snažil pomáhat těm, kteří to potřebovali. Dovolím si tvrdit, že nejvíce jsem pomohl dnešním hokejistům s vytvořením důstojného zázemí. Jako politik jsem dokázal přesvědčit odpovědné o tom, že Nová Paka takový stánek potřebuje. Za pomocí tehdejšího ministra financí J. Rusnoka a dalších politiků se to podařilo. Já jsem sehnal peníze a spolu s hokejovým bláznem Bohoušem Šmikem mladším jsme společně dokázali postavit krásný zimní stadion.

Ot. Na co nejraději vzpomínáte?

Odp.: Krásných vzpomínek mám velké množství. Mezi ně patří náročné a studené cestování v našem malém autobuse za hokejem. Mezi nejhezčí patří vítězství mých dorostenců v Lázních Bělohrad. Tenkrát devět hráčů díky maximální bojovností a vůlí po vítězství porazilo kompletní mužstvo domácích, což byl základ budoucího celookresního trumfu.

Ot.: Co Vám dělá největší radost?

Odp.: Že se v Nové Pace hraje opět krásný hokej pro diváky ze širokého okolí.

Ot.: Kdybyste měl někoho jmenovat ve spojení s novopackým hokejem, kdo by to byl?

Odp.: Z doby dostavby stadionu vzpomínám na tréninkový kemp Dominika Haška s trenérem Pepou Brukem na zimním stadionu jako letní přípravu na NHL. Určitě z mé paměti nemůžou vymizet lidé, kteří se dobrovolně a bez odměny starali o naše sportovní vybavení. Dědové Antoš, Šmika, ale i trenér Ota Smolík a kamarád Jiří Vávra. Při rozhodování o vybavení zimního stadionu velmi pomohly rady Pepy Bruka a Dominika Haška. Že jablko nepadá daleko od stromu potvrzuje rodina Šmikova, Pepa Antoš, Žilda a mnoho dalších bývalých hráčů, dobrovolníků a fandů, bez kterých se hokej dělat nedá.

Ot.: Františku, sledujete tuto sezónu?

Odp.: Přestože momentálně bydlím v Úlibicích, rozhodně letošní sezonu sleduji a často zajíždím na hokej do Nové Paky.

Ot.: Jak hodnotíte "nový vítr" v novopackém hokeji?

Odp.: Samozřejmě z výkonů našeho mužstva jsem nadšený. Je vidět, že vedení mužstva spolu s trenéry ví, co chce. Dalo dohromady velmi dobré mužstvo, což výsledky dokládají. Kde jsou ty časy, kdy jsme si před 55 lety říkali, jak jsme dobří a rychlí! Hokej se obrovským způsobem zrychlil.

Ot.: Jaké podle Vás má současný kádr přednosti a jak se Vám líbí týmové pojetí hry?

Odp.: Současný kádr je skutečně dobrý. Hraje rychlý, líbivý a týmový hokej lahodící oku diváka. Některé akce jsou skutečně jako z hokejové učebnice. Jen bych také rád viděl častější střelbu od obránců.

Ot.: Byl jste na některých utkáních letošního mistra, který zápas z play-off byste vyzdvihl?

Odp.: Viděl jsem několik zápasů základní skupiny, všechny zápasy play-off na domácím ledě i v Novém Bydžově. Jsem přesvědčen, že síla mužstva se ukázala v posledních dvou zápasech s tímto soupeřem. Po počátečních problémech ve druhé a třetí třetině přidalo, začalo hrát svůj hokej, proměňovat šance a přesvědčivě zvítězilo.

Ot.: Jaké vidíte reálné šance na úspěch v kvalifikaci?

Odp.: Byl bych špatný patriot a fanda novopackých hokejistů, kdybych nevěřil ve vítězství.

Ot.: Myslíte, že by hokejová Nová Paka zvládla 2. ligu?

Odp.: Po doplnění mužstva by Nová Paka 2. ligu určitě zvládla. Je potřeba však přesvědčit vedení města, že podpora kvalitního hokeje je nutná. Zdejší stánek i divák si to zaslouží.

Ot.: Zázemí novopackého zimního stadionu dobře znáte, je připravené na vyšší soutěž?

Odp.: Právě proto, že zázemí novopackého stadionu dobře znám a že nám radili Pepa Bruk s Dominikem Haškem vím, že je připraven vyšší soutěž zvládnout.

Ot.: Co myslíte, že je ještě nutné v zimní hale vylepšit?

Odp.: Jediným technickým problémem je generálka, či výměna časomíry. Posledních zápasů se zúčastnilo na 600 diváků. Proto si myslím, že by bylo potřeba rozšířit zázemí ještě o jedno běžné občerstvení.

Ot.: Jak vidíte sobotní odvetu s Louny?

Odp.: Podle výsledku prvního zápasu jsem přesvědčen, že v odvetě máme na to o minimálně dvě potřebné branky zvítězit.

Ot.: Co říkáte atmosféře na domácích zápasech a návštěvnosti?

Odp.: S atmosférou na novopackém stadionu jsem spokojen. Je pravda, že kvalitní podpora dokáže domácí mužstvo nakopnout. Ale je potřeba si zachovat i slušnost a nadhled, i když to je někdy obtížné. Výkony hokejistů doložila vysoká návštěvnost. Pěkný hokej láká.

Ot.: A na závěr když byste měl napsat nějaký vzkaz fanouškům hokeje v Nové Pace?

Odp.: Diváci by si měli uvědomit, že reprezentují nejen hokejové mužstvo, ale i město Novou Paku. Novopackým fanouškům přeji co nejkrásnější vítězný hokejový zážitek a postup do 2 ligy.

Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři