10.09.2019

ROZHOVOR S VIKTOREM MARTÍNKEM

Přinášíme rozhovor Petra Čepka s útočníkem pražské Slavie, Viktorem Martínkem

Ot.: Přicházíte do Nové Paky na střídavý start ze Slavie, jaké jsou Vaše první dojmy z nového působiště?

Odp.: Upřímně mě nejvíce zaujala sjezdovka vedle zimního stadionu, to je velice unikátní a myslím si, že to jinde není. Kluci mi na rozcvičce ukázali sněžná děla pod tribunou a to pro mě byla úplná novinka. Co jsem zatím vypozoroval, tak v týmu panuje dobrá atmosféra a věřím, že to tak zůstane i v průběhu sezony. Jsem rád za tuto šanci.

Ot.: Za Novou Paku jste zatím odehrál jeden zápas - s Trutnovem (2:6). V zápase jste jel trestné střílení, a pak jste dal jeden ze dvou gólů domácích. Můžete nám popsat obě situace?

Odp.: Trestné střílení jsem neproměnil, ale beru to pozitivně. Aspoň už vím, jakou kličku ve středu nepoužít. Golmana už znám lépe a v našem příštím střetnutí se ho pokusím překonat vícekrát než posledně.

Ot.: Jak se Vám líbí zimní stadion v Nové Pace a zázemí pro hokej zde?

Odp.: Zimák je tu moc hezký, vejde se sem poměrně dost lidí, tak doufám, že nás přijdou proti Trutnovu podpořit v co největším počtu. Uděláme vše pro to, aby se jim náš výkon líbil a chodili tam rádi.

Ot.: V uplynulé sezóně jste hrál za čínský klub KRS Heilongjiang. Můžete nám přiblížit Vaše angažmá v Číně? Jak jste se tam dostal?

Odp.: Kunlun je Čínský tým, který hraje ruské soutěže. Já jsem hrál MHL, což je juniorská liga hrající se po celém Rusku a dalších státech. V soutěži hrají obdobné týmy jako v KHL. Dostal jsem se tam díky agentovi, který pro mě hledal perspektivní nabídku do budoucna. Bohužel mi zdraví nedovolilo se poprat o místo v seniorském týmu Kunlunu a po sedmi odehraných zápasech v juniorce jsem se musel kvůli zranění vrátit zpět do Čech a po zbytek sezony rehabilitovat. Přestože jsem v Rusku a Číně byl necelé dva měsíce, byla to pro mě obrovská zkušenost a jsem za ni rád.

Ot.: V čem se liší hokej u nás a hokej , který jste hrál za čínský klub? Jak se Vám tam líbilo a co pro Vás tam bylo nejtěžší?

Odp.: Šlo o ruskou soutěž, takže soupeři byli z Ruska. V týmu jsme měli pár Číňanů a to bylo neobvyklé. Jsou snaživí, vše dělají do puntíku tak, jak řekne trenér. Hokej je tam ale přeci jen v plenkách, takže hráli spíše 4. lajnu a snažili se zvyknout na tempo. Zbytek týmu byl složen z Rusů, Kanaďanů a byli jsme tam i dva Češi. Nejtěžší pro mě bylo určitě vydržet fyzicky náročné tréninky. Pod křídla si nás vzal ruský trenér ze staré školy. Trénoval nás na styl Tarasova, takže v týmu si měnil hráče jako ponožky. Za ty dva měsíce se tým změnil téměř celý. Každý týden přiletěli noví hráči, konkurence tam byla nesrovnatelně větší, než je v Čechách. Na trip nás letělo klidně 40 a půlka kluků prostě nehrála a koukali se z tribuny. O peníze tam nebyla nouze, takže vedení týmu neřešilo, že musí v luxusním hotelu v centru Petrohradu ubytovat o nějakých 10 či 20 hráčů navíc. To je obrovský rozdíl proti Českému hokeji. Točí se tam větší peníze, než u nás v nejlepších seniorských soutěžích.

Ot.: Čínsky jste se něco naučil? :-)

Odp.: Jen pár nadávek a základních slovíček, ale čínsky bych si s nikým nepokecal. 

Ot.: V létě jste odehrál za Slavii přípravný zápas proti Kladnu (Slavia prohrála s extraligovým Kladnem 4:6) a byl jste strůjcem jedné z branek Slavie?

Odp.: Ano, jedna střela mi tam spadla. Žádná bomba to nebyla, ale i ta se počítá.

Ot.: Potkal jste se při střídání na ledě s Jaromírem Jágrem? Váš pocit, nastoupit proti naší legendě?

Odp.: Na rozcvičce jezdí bez helmy, takže ho nešlo přehlédnout už před začátkem zápasu. Byl to fajn zážitek, ale v zápase jsem to nijak zvlášť nevnímal. Všiml jsem si akorát toho, že při každém souboji si pomáhá hokejkou a většinou z něj vyjede s pukem. Dělá to chytře a rozhodčí mu to pouští.

Ot.: Vraťme se k Vašemu hostování na Pace. Jak často se budete moci zapojit do týmu?

Odp.: Domluvil jsem se s trenéry a vedením Slavie, že mě budou pouštět na střídavé starty, abych se vyhrál a zvykl si na dospělý hokej. Nejde přesně říct, jak často budu chodit pomáhat Pace. Záleží to na trenérech Slavie a mých výkonech. 

Ot.: Co očekáváte sám od sebe od svého působení zde?

Odp.: Chci svými výkony pomoci týmu k výhrám, když se vyhrává, chodí diváci a pro ně hokej hrajeme. Těším se na jejich podporu a rád se před nimi zaraduji z gólů. Čím více jich bude, tím lépe. Fanoušků i gólů.

Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři