07.06.2019

FILIP HRONEK

N o v á P a k a - 7. 6. 2019

Mistrovská sezona 2018/2019, která byla završena postupem do 2. národní ligy je definitivně za námi a nový ročník se pod vedením Aleše Půlpána a Jiřího Hronka nezadržitelně blíží. Jiří Hronek se stal vedoucím A-týmu a je zároveň otcem našeho reprezentanta Filipa Hronka, který byl na letošním mistrovství světa vyhlášen nejlepším obráncem turnaje. Filip je hráčem Detroitu Red Wings, působící v zámořské NHL a já jsem ráda, že se ho můžu zeptat na pár otázek týkající se nejenom jeho hokejové kariéry.

Nejprve bych se Vás, Filipe, chtěla zeptat, jak jste spokojen s letošní sezonou, v níž jste dohromady v AHL a NHL nasbíral rovných 50 bodů?

Jak by řekl klasik, mohlo to být horší, ale i lepší. Teď vážně, se sezonou jsem spokojený. Zahrál jsem si nejslavnější soutěž na světě, hrál jsem proti nejlepším hráčům světa. Mrzí mě, že jsme v AHL nepostoupili do dalšího kola play off. Poznal jsem realitu profesionálního hokeje, musím na sobě neustále pracovat, abych se v následující sezoně udržel v hlavním týmu.

Jak hodnotíte nedávné MS v Bratislavě?

Byla tam skvělá parta. Hráli jsme, myslím, dobrý hokej. Ale mrzí nás, že jsme na medaili nedosáhli. Už jen kvůli fanouškům, kteří vytvořili skvělou atmosféru. Budu na to rád vzpomínat.

Jak hodně jste ve spojení se svojí rodinou, konkrétně se svým otcem, po té hokejové stránce?

Probíráme nejen hokej, ale všechny sporty. Samozřejmě probíráme jak moje výkony a výkony týmů, kde nastupuji, tak i dění v Nové Pace. Když Paka slavila postup, viděl jsem oslavy v přímém přenosu přímo z ledu. O aktuálním stavu zápasů jsem byl informován o každé přestávce. Rozebírání mých výkonů končí většinou hádkou :-D

Byl jste tedy určitě od Vašeho otce informován, že působí v Nové Pace a měl jste čas sledovat, jak se týmu Nové Paky i pod jeho vedením v průběhu sezóny daří?

Informace jsem měl z první ruky. Vzhledem k časovému posunu jsem měl čas na sledování.

Za Novou Paku hrají i Vaši bývalí spoluhráči. Kteří to jsou, a jste s nimi v kontaktu?

Mými spoluhráči z mládežnických kategorií jsou Higi (Patrik Hidveghy), Fany (Fanda Hnik), Malda (David Malík), Mlči (Marek Mlčoch), bratři Moníkové, golman Veselka, Kéra a nesmím zapomenout na motivačního ďábla ze staršího dorostu, trenéra Aldu Půlpána. Samozřejmě znám i ty, s kterými jsem nehrál v jednom týmu. Ve spojení jsme pomocí sociálních sítí.

Dávali Vám i oni vědět o průběhu novopacké sezony?

Fanda Hnik, Malda a Higi byli ti, od kterých jsem měl nejvíce informací.

Jak Vás v mládí vedl váš otec, byl přísný? :-)

Ano byl a pořád je.

Když se vrátím k Vašemu působení v zámoří, tak jste v Detroitu v několika zápasech nastupoval po boku švédského obránce Niklase Kronwalla, předal Vám některé ze svých zkušeností?

Samozřejmě, nejen hokejové, ale i lidské. Kroner je skvělý chlap. Bylo mi ctí s ním hrát v jednom týmu a sedět vedle něho v kabině. Hodně toho dokázal, je členem tzv. triple gold club.


Mohl byste novopackým fanouškům prozradit, jak vzpomínáte na svůj první gól v NHL, který jste vstřelil v utkání proti Boston Bruins?

Vzhledem k tomu, že jsme prohráli 8:2 tak jsem si to moc neužil. Pamatuji si, že Pasta nám dal hattrick. Ale samozřejmě je to zážitek dát gól v NHL.

Měl jste od mala nějaký hokejový vzor?

Chtěl jsem dávat góly jako Alex Ovečkin.

To, že jste na postu obránce, byla Vaše volba, nebo Vás na ten post kvalifikoval některý z trenérů?

Od malička jsem byl útočník a nejvíc jsem hrál v lajně s Fandou Hnikem. Ve starším dorostu mě trenéři začali dávat do obrany a už jsem tam zůstal.

Co byste na závěr popřál Bruslařskému klubu Nová Paka do nadcházející sezony?

Přeji BK, aby se s pomocí sponzorů a města ve druhé lize zabydlel a šel od vítězství k vítězství. Aby se klukům dařilo a vyhýbala se jim zranění a posunuli se třeba někam dál. Aby diváci chodili v co největším počtu a byli spokojeni s předvedenou hrou. Celému realizačnímu týmu, aby se mu podařilo sestavit silné mužstvo.

Děkuji za rozhovor. Julie Šmiková

Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři
Hlavní partneři